Как да облекчим бебешките колики с помощта на играчка?

Бебешките колики са сериозно изпитание, което се появява почти веднага след раждането на бебето и малко преди началото на проблема със зъбките. Родителите търсят начин да облекчат страданието на детето си и затова са склонни да опитат почти всичко, включително и някои бабешки методи. За причинители на коликите се сочат новите храни (изобщо храните), които нежното стомахче приема и излишният въздух, който се поема при сучене или хранене с биберон.


Един много разпространен съвет за намаляване на болката в корема е затоплянето. Всеки, който е изпитвал коремен спазъм и е слагал топлата си ръка на мястото на болката, е усещал колко отпускащо действа топлината. Това е идеята на затопленото коремче.


Ако искате това да става по лесен и нестресиращ бебето начин, препоръчваме да потърсите затоплящи се играчки, които да гушка. Те са толкова симпатични и интересни, че забавляват мъниците, развиват сетивата им, а едновременно с това, намаляват стомашния дискомфорт. Тайната се крие в подвижната вътрешност на играчката, която се затопля в микровълновата. Играчката се поставя върху коремчето, а отделяната топлина действа успокояващо.


Вътрешността на играчката, тази, която е отговорна за затоплянето, може да бъде от най-различен материал. Особен интерес представляват естествените материали, включени в състава на качествените играчки. Например торбичка с гроздови семена или черешови костилки. Те са чудесен акумулатор на топлината и поддържат дълго равномерна температура, а още по-хубавото – напълно натурални са, без химикали и опасни субстанции.


Освен по вътрешността, разликите идват и от дизайна – мека овца, симпатично бухалче или забавна коала, всичко това в нежни и успокояващи цветове.


Затоплянето на коремчето е само един от начините за намаляване на дискомфорта. На пазара можете да намерите още решения на проблема – например анатомични шишета и специални системи на бибероните. Клапите за въздух намаляват балончетата в шишето и така редуцират погълнатия въздух, който нерядко причинява подуване на коремчето и газове.


Освен при колики, тези играчки могат да се използват и за затопляне на студени крачета, при настинки, както и за охлаждане. За целта е нужно вместо да се затопля пакетчето от вътрешността на играчката, то да бъде охладено в хладилник.


Поставянето на бебето по коремче е добър начин да се помогне за извеждане на газовете, а и някои малчугани така спят най-добре.


Съветите накратко:


Хранене със специално шише и/или биберон против колики;

Потупване по гръбчето след хранене;

Затопляне на коремчето със затопляща играчка или топла кърпа;

Спане по корем;

Кръгообразен масаж около пъпа с масажно олио;

Много гушкане.